The Krans

Menatap keindahan dunia

Posted by bams pada Maret 1, 2012

Rasulullah S.A.W. telah bersabda: “Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat.

 • 1. Baginda menyebut salah satu diantaranya, yaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” (Sahih Bukhari). Coba kita perhatikan apa sudah dilakukan israel dengan Baitulmuqaddis.
 • 2. Zina merajalela “Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai), maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.” (Sahih Muslim)
 • 3. Mengagungkan Musik “Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka bumi.” Ada yang bertanya kepada Rasulullah; “Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab; “Apabila telah merajalela bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita.” (Ibnu Majah)
 • 4. Bermegahan Mendirikan Masjid “Diantara kiamat makin hampir ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid.” (Riwayat Nasai). Banyak masjid yang dibina bukan atas dasar ketakwaan tetapi hanya ingin menunjukkan kebolehan kita untuk membina..
 • 5. Putusnya Hubungan Silaturrahim Dalam Tetangga “Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturrahim dan sikap yang buruk dengan tetangga.” (Riwayat Ahamad & Hakim)
 • 6. Ramai Orang Soleh Meninggal Dunia “Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang maaruf dan tidak mengingkari kemungkaran.” (Riwayat Ahamad). Ramai Ulama besar dan Ilmuan yang dipanggil menemui Allah dan secara perlahan-perlahan Allah menarik ilmunya dari muka bumi ini.
 • 7. Orang Yang Hina Dihormati “Diantara semakin dekatnya hari kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang yang mulia.” (Riwayat Thabrani)
 • 8. Salam Diucapkan Kepada Orang Yang dikenali Saja “Sesungguhnya diantara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mau mengucapkan salam kepada orang melainkan yang dikenalinya saja.” (Riwayat Ahmad)
 • 9. Wanita Berpakaian Tetapi Hakikatnya Bertelanjang “Diantara tanda-tanda kiamat semakin dekat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaan seperti telanjang.” (Riwayat Abu Hurairah r.a)
 • 10. Bulan Sabit Kelihatan Besar “Diantara tanda-tanda kiamat kian hampir ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit.” (Riwayat Thabrani)
 • 11. Banyak Dusta Dalam Menyampaikan Berita “Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengan dan belum pernah didengar oleh bapak-bapak kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu.” (Sahih Muslim)
 • 12. Banyak Saksi Palsu Dan Menyimpan Kesaksian Benar “Sesungguhnya sebelum datang hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar.” (Riwayat Ahmad)
 • 13. Negara Arab Menjadi Padang Rumput Dan Sungai “Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab membali menjadi padang rumput dan sungai-sungai.” (Sahih Muslim)

  apa yang kalian bawa nanti saat tubuh kamu tidak bernyawa lagi,,,,
  apa yang kalian banggakan bila semua tlah berakhir,,,
   

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

 
%d blogger menyukai ini: